Prism Apartments

San Francisco, California

 

Prism Apartments is named for its colorful “neighborhoods” that reinforce strong social connections within the building at Taylor and Eddy Streets. Every design element is focused on enhancing the economic, environmental, and social impacts of the building. The context of the Tenderloin neighborhood requires the design to have a positive social impact on the building residents and the surrounding community in the underserved, crime-ridden area.

The building is organized around a full-height central atrium as the heart of the building, which is unconditioned but tempered by the surrounding residential units. The atrium is ventilated passively: drawing cooler outside air from the open lower floor up and out through the operable skylight. The atrium also serves as the main social hub of the building, connecting residents to their neighbors throughout their experience of the space.

An amphitheater at the bottom of the atrium allows for larger resident gatherings. This amphitheater faces the north-east corner of the building to provide a separated entrance for the building residents through the otherwise underused fire department access drives.


 PROJECT TYPE
INDEPENDENT DESIGN COMPETITION

CONSTRUCTION TYPE
NEW CONSTRUCTION

DESIGN TEAM
VIJAYETA DAVDA
BETH LAVELLE
JOHN MATERNOSKI, ASSOC. AIA

LOCATION
SAN FRANCISCO, CALIFORNIA

YEAR
2013