NATURLIG LYS:
BODØ, NORWAY

 

Natural Light:
Our proposed design of the Bodø City Hall addition and remodel of existing buildings emphasizes the use and quality of Norway’s natural light.  The design enables natural light to reach all public and working spaces in the building, reducing the need for electrical lighting.  Each work station will feature its own task light, further reducing the need for ambient light.  The quality of all the light sources is very important. Artificial lighting will mainly be in the skylights to provide a constant source of light.  Each major element of the building is made more prominent by being framed by light.

Context:
The proposed new addition is intended to provide a unified City Hall complex.  Given the requirement for a substantial addition, we have kept the scale of the building small and the size to three floors, approximately the same as the bank building.  We have reduced the scale of the facades by dividing them into distinct groups and using small scale elements.  The City Council chambers are relocated in the center of the new addition and are accessed from the main floor along with the other public services.  The elected officials are symbolically and literally in the center of the building with clear public access.

Building Organization:
The scheme for the building organization  uses  the second level (or Main) floor as the major place where anyone with business at the City Hall will arrive.  The middle floor has all of the public offices represented.  Each public department will have representatives immediately on hand to serve the public.  These include Health and Care, Adolescence, Planning, Building and Property, Culture, Taxes and Fees, Community business and Politics.  For more in-depth discussions additional members of departments will be accessible from the main office areas located above or below the public areas on the main floor.  In this case there are close by meeting rooms for those discussions.

Sustainability:

Daylight –Daylight used on the edges and in the interior of the building to reduce electrical usage.

Heating– Heating is mainly generated from lights, mechanical devices and people.  There is a backup geothermal heat pump.  Radiant in- floor heating provides background heat.  Heat is constantly recirculated from the top of the building to the lower floors.

Insulation – Walls have heavy insulation (R35) to retain heat.  Windows are double glazed to contribute to heat retention.

Ventilation – Operable windows and external air are used to cool the building.  Alternatively, the geothermal  heat pump can also be used for cooling backup.

Water retention– Retained rainwater from the roof and grey water is used to flush toilets.

Solar- The usable roof space for solar panels is approximately 760 sq.m. in the new addition and in the existing Town Hall.  The panels will generate approximately  98,000 KW per year and provide about one half of the task lighting for the building.  The payback for the solar panels in Bodø is approximately 11 years.

Materials:
Exterior walls are proposed to be clad in stone veneer and stucco similar to the existing Town Hall and bank building.

Accessibility:
Main entrances to the building are accessible by ramps.  All of the building interior is accessible by two new elevators.

\aaafileserverCourses2013-Fall-ARCH584-NeisBodo Town Hall CoSITE PLAN

North ElevationNORTH ELEVATION

 

N-S SectionNORTH-SOUTH SECTION

\aaafileserverCourses2013-Fall-ARCH584-NeisBodo Town Hall CoLEVEL 01

\aaafileserverCourses2013-Fall-ARCH584-NeisBodo Town Hall CoLEVEL 02

\aaafileserverCourses2013-Fall-ARCH584-NeisBodo Town Hall CoLEVEL 03

 


PROJECT TYPE
PROFESSIONAL DESIGN COMPETITION

CONSTRUCTION TYPE
BUILDING ADDITION

DESIGN FIRM
DONALD B. GENASCI & ASSOCIATES

PROJECT TEAM
DONALD GENASCI
BEN NELSON
JOHN MATERNOSKI

LOCATION
BODØ, NORWAY

YEAR
2013


SHARE THIS PROJECT:
Share on FacebookShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone